9 Mayıs 2015 Cumartesi

"10 MAYIS PSİKOLOGLAR GÜNÜ"

 PSiKOLOGLARIN YASA ve SINAVLA iLE iMTiHANI..

BUGÜN 10 MAYIS  PSiKOLOGLAR GÜNÜ..



  Yıllardır Mesleki bir tanımı bulunmayan ve talepleri sürekli yineleyen Psikologlar, geçen yıl Nisan ayında Trabzon Milletvekili (şimdiki Ankara Milletvekili) Cevdet Erdöl ve Adana Milletvekili Necdet Ünüvar'ın verdiği teklifle yasalaşıp TABABET VE ŞUABATI SAN'ATLARININ TARZI İCRASINA DAİR KANUN'a ek 13. Madde ile adeta yıkılmışlardır. Söz konusu yasa ile diğer sağlık çalışanları için Lisans mezuniyeti yeterli görünürken, Psikologlar için "Klinik Psikoloji Yüksel Lisansı" şartı öngörülüyordu. Üstelik ülkemizde Klinik Yüksek Lisansının yapılmasının neredeyse imkansıza yakın olması, Psikoloji dışında diğer lisans mezunlarının da (yeni yeni açılan, işi ticareti dökmesinden endişelendiğimiz Vakıf Üniversitelerinin aracılığıyla) bu hakka sahip olması garabeti işi iyice vahim hale getiriyordu. Öyle ki; Psikoloji Lisans mezunu Sağlık Bakanlığında "Psikolog" unvanı alamayacakken, Açıköğretim Fakültesi veya Su Ürünleri Mezunu biri, bir Vakıf Üniversitesinde Klinik Psikoloji Yüksek  Lisans yaparak bu hakkı elde edebilecek. Hem de varolan emsal Danıştay Kararlarına aykırı olarak;

 Bu kanun, Türk Hukuk Mevzuatına baştan aşağı aykırı olmasına rağmen ne Türk Psikologlar Derneği ne de Muhalefet partilerinin elini kolunu kıpırdatmaması ise oldukça düşündürücüdür. Geçen yıl bir kaç yüz idealist Psikologun Sağlık Bakanlığı önünde yaptığı eylem dışında ise adeta herkes üç maymunu oynama kararlılığını sürdürmüştür.

  Anayasaya ve tüm mevzuata aleni aykırılık taşıyan   TABABET VE ŞUABATI SAN'ATLARININ TARZI İCRASINA DAİR KANUN'un ek 13. Maddesi üzerinden 1 yıl geçtikten sonra, bir büyük hukuk skandalı ile daha Sağlık Bakanlığı yayınladığı yönetmelikle bünyesinde PSiKOLOG unvanı ile çalışanlara bir de evsafı ve akıbeti belli olmayan bir sınav dayatmasını da işin vahametini iyice arttırmıştır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder